Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Τα τελευταία δώρα!



Καλησπέρα σας!

Στην αποψινή μου ανάρτηση θα σας δείξω  τα δύο τελευταία δώρα των φετινών γιορτών. Το πρώτο είναι αυτό που έδωσα και το δεύτερο είναι το τελευταίο που πήρα...

Το πρώτο δώρο λοιπόν είναι το ελαφάκι... ο Φίλιππος!!! Τον έφτιαξα με ξερά κλαδάκια δέντρων του κήπου μου, που έχω από κλαδέματα, σε μια άκρη. Είναι από ροδιά και βερυκοκιά. Ένα κοφτερό μαχαιράκι, μία εικόνα από το διαδίκτυο και ξεκίνησα. Η αλήθεια είναι ότι ο μικρός Φίλιππος μου μάτωσε άσχημα το δάκτυλο, αλλά χαλάλι του...

   

Photobucket



Photobucket


 


Με το Φίλιππο θα πάμε μια τελευταία βόλτα μέχρι το Πανηγύρι μας και τη marilise. Ελάτε μαζί μας! Ξέχασα να σας πω ότι ο Φίλιππος έχει ύψος 7εκ. περίπου (χωρίς τα κέρατα).

***

Το δεύτερο δώρο είναι αυτό  που πήρα!

Είναι ένα δαντελένιο σακουλάκι, σε σχήμα καρδιάς, γεμάτο με λεβάντα! Δεν είναι πανέμορφο! Μου το έφεραν από τις Βρυξέλλες! Αλήθεια, τί όμορφες που είναι αυτές οι δαντέλες!!! Έχω και ένα πανέμορφο κοπανέλι από την Αίγινα. Θα τα βάλω μαζί!


Photobucket

Photobucket


***

Κι επειδή ο λόγος για δαντέλες και κοπανέλια,
θυμήθηκα μερικούς πίνακες με θέμα γυναίκες που κατασκευάζουν δαντέλες.
Θαυμάστε τους!


Photobucket
The Lacemaker by Johannes Vermeer (1669–1670),  oil on canvas 24.5 cm x 21 cm

 Το έργο δείχνει μια νεαρή γυναίκα ντυμένη με ένα κίτρινο σάλι, κρατώντας ένα ζευγάρι μασουράκια στο αριστερό της χέρι, καθώς αυτή τοποθετεί προσεκτικά μια καρφίτσα στο μαξιλάρι πάνω στο οποίο κάνει τη δαντέλα της.  Το κορίτσι έχει τοποθετηθεί μπροστά από έναν κενό τοίχο, πιθανώς επειδή ο καλλιτέχνης προσπάθησε να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε εξωτερικές αποσπάσεις της προσοχής από την κεντρική εικόνα.  Το έργο είναι το μικρότερο από τα έργα του Βερμέερ, αλλά με πολλούς τρόπους ένα από τα πιο αφηρημένα και ασυνήθιστά του.


Photobucket

The lace-maker by Vasili Andreevich Tropinin (1823), 74.7x59.3 cm, oil on canvas

 Εδώ, η ωραία κοπέλα, που δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, κοιτάζει επίμονα  προς το θεατή. Η φιγούρα της και οι κινήσεις της είναι γεμάτες χάρη. Η εικόνα αυτής της νέας και γοητευτικά απλής αστής ενσαρκώνει την ποίηση της απλότητας και την ευχάριστη ζωή στο σπίτι.  Είναι προφανές ότι η νεκρή φύση με το ψαλίδι σε πρώτο πλάνο  δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα για τον Tropinin από ό,τι η όμορφη κατασκευάστρια δαντέλας. Ο γενικός τόνος ελιάς προσδίδει κάποια ευγενή συγκράτηση στον πίνακα.

Photobucket
The Lace-Maker by Caspar Netscher (1662), oil on canvas, 33 x 27 cm
 Το έργο είναι μία από τις πιο επιτυχημένες αναπαραστάσεις της εξιδανικευμένης γυναικείας αρετής στην ολλανδική τέχνη. Το σεμνό, μάλλινο φόρεμα του κοριτσιού  συνεπάγεται έλλειψη ματαιοδοξίας, ενώ η απορρόφησή της στο δύσκολο έργο της δαντέλας υπογραμμίζει τη σοβαρότητά της και την  ηθική της εντιμότητα.  Ένας πίνακας με τολμηρά περιορισμένη παλέτα, με έντονη γλυπτικότητα η οποία αντισταθμίζεται από ένα φωτεινό λευκό τοίχο, έχει τελικά μία αύρα  μνημειακότητας, διαψεύδοντας τις μέτριες διαστάσεις του.


Καληνύχτα σας
και καλή εβδομάδα!

8 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφα και τα δύο δώρα! Πραγματικά μεταμόρφωσες τα κλαδάκια!
    Εξαιρετικοί και οι πίνακες που επέλεξες να μας δείξεις!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι υπέροχα και τα δυο δωρα σου και ο Φίλιππος ( παντα είχα μια αδυναμια στα ελαφακια αλλα τούτο δω είναι αλλιωτικο ) και η δαντελένια καρδούλα σε ευχαριστώ που δεν ξεχνάς το πανηγύρι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο πανηγυρι της marilise είδα το Φιλιππο και μου έκλεψε την καρδια!
    Τον ακολούθησα ως εδω κι εκανα μια μεγαλη βολτα στις υπέροχες δημιουργίες σου, και παρακολούθησα με μεγαλο ενδιαφερον πως ήρθαν στον κόσμο οι γλυκύτατες χηνούλες σου!
    Ευχομαι καλή χρονιά με πολλές ομορφες δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Philip is very handsome--and the detail in the lace is amazing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Φίλιππος είναι πολύ πιο όμορφος από κοντά!! και πιο παιχνιδιάρης.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες να συμμετέχεις στο πανηγύρι του stars and icicles και για τις υπέροχες στιγμές που μου χάρισες το τελευταίο δίμηνο Περιμένω τη διευθύνση σου στο email katitimou@gmail.com Καλή αντάμωση στο χριστουγεννιατικο πανηγύρι μας τον Νοέμβρη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι χαριτωμένος ο ... Φίλιππος!
    Και οι κριτικές για τους πίνακες βοηθούν τους ... ανίδεους από τέχνη να προσέξουν περισσότερο και να καταλάβουν περισσότερα!
    Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ελαφάκι είναι πανέμορφο αλλά και πολύ δύσκολο!!!Έχει και μια φυσικότητα αφού είναι φτιαγμένο από κλαδιά...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...