Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Η Ιστορία του κουμπαρά(Mauchline ware κουμπαράδες)



  
 Καλησπέρα σας!
  
Ψάχνοντας αυτές τις ημέρες στο διαδίκτυο για  κουμπαράδες βρήκα πολύ όμορφα πράγματα και σκέφτηκα να τα μοιραστώ μαζί σας!  Τελικά και ο κουμπαράς έχει τη δική του ιστορία!!!  Μία ιστορία που ξεκινά από την Εγγύς Ανατολή και συγκεκριμένα από τη Μεσοποταμία(σημερινό Ιράκ), τον  τόπο απ΄ όπου θεωρείται ότι ξεκίνησαν τα περισσότερα πράγματα.  Εξάλλου και η λέξη κουμπαράς  μάς έρχεται από την Ανατολή.  Στην τουρκική γλώσσα kumbara σημαίνει όλμος -εκτός από ταμιευτήρας χρημάτων- προφανώς από το στρογγυλό σχήμα του, που είναι ίσως και το πιο χρησιμοποιημένο σε όλες τις εποχές. Επίσης, στην περσική xumbara σημαίνει μικρό δοχείο(1).

 Όμως,  την ιστορία του κουμπαρά λέω να την ξεκινήσω την επόμενη φορά. Επιτρέψτε μου τώρα να τρέξω λίγο μπροστά και  να σας δείξω  κάποιους κουμπαράδες από τη Βικτοριανή εποχή που μου άρεσαν πολύ!!!

*********
   
Πρόκειται για ξύλινους κουμπαράδες που φτιάχτηκαν στη νότια Σκωτία από το 1820 μέχρι το 1933. Στις συλλογές αναφέρονται ως Mauchline ware κουμπαράδες, καθώς η εταιρεία A & W Smith, που τους κατασκεύαζε, ήταν στην πόλη  Mauchline του ανατολικού Ayrshire. Η οικογένεια Smith δεν έφτιαχνε μόνο κουμπαράδες αλλά και πολλά άλλα όμορφα μικρά αντικείμενα, που ταξίδεψαν τελικά σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε κομμάτι επάνω του είχε μία άποψη του τόπου αγοράς του.  Μια πυρκαγιά το 1933 σταμάτησε την παραγωγή, της οποίας ποτέ δεν έγινε επανεκκίνηση.

Ταμιευτήρες χρημάτων που κυμαίνονται από μικρά πορτοφόλια για κυρίες μέχρι μια ευρεία ποικιλία κουμπαράδων. Και ενώ οι παραγωγοί έκαναν συχνά  τη μορφή σεντουκιών και κάστρων, το πιο ασυνήθιστο σχήμα ήταν αυτό της ατμομηχανής. Έκαναν επίσης κουμπαράδες με τέχνασμα στο άνοιγμά τους, οι οποίοι  γενικά βρέθηκαν είτε σε σχεδόν άριστη κατάσταση, υποδεικνύοντας ότι το παιδί είχε απελπιστεί από την εξαγωγή των χρημάτων του και είχε παραιτηθεί, ή σε πολύ κακή κατάσταση, που δείχνει ότι η νεανική υπομονή είχε εξαντληθεί και διάφορα εργαλεία είχαν χρησιμοποιηθεί για τη διάσπασή του(2).
Ας απολαύσουμε μερικούς ... γιατί για να τους αγοράσουμε δε νομίζω...





Ο πρώτος κουμπαράς-αυτοκίνητο(Pullman Parlour Car No.33), που στην πάνω επιφάνειά του έχει την άποψη του New Beech Gardens Yarmouth. Περίπου 1890.
Μέγεθος: μήκος 17,15εκ. χ πλάτος 9,55εκ. χ ύψος 9,55εκ.(3)
 

*********




Ο δεύτερος κουμπαράς- κατοικία έχει στη στέγη του άποψη  του Millport, το οποίο βρίσκεται στο νησί Cumbrae ανοικτά των ακτών του AyrshireΠερίπου 1880.
Μέγεθος: Μήκος 9εκ. χ Πλάτος 6εκ. χ Ύψος 8εκ. (4)

*********



Ο τρίτος κουμπαράς είναι από τις σπάνιες μορφές της ατμομηχανής(5). 


*********



 


Ο τέταρτος κουμπαράς έχει τη μορφή βαρελιού με σχισμή στο καπάκι για τα χρήματα. Η μαύρη εκτύπωση  απεικονίζει μια σκηνή του ποταμού της πόλης της Γλασκώβης, με την επιγραφή "BROOMIELAW BRIDGE, GLASGOW" από κάτω. Ύψος: 7εκ., Διάμετρος(βάση) 5,2εκ. (6)


*********




Και τέλος, ο πέμπτος κουμπαράς που διάλεξα, με τη μορφή ενός ρολογιού. Είναι ορθογωνίου σχήματος με μία σχισμή για τα χρήματα στην κορυφή, και μία κατακόρυφη σχισμή στο πίσω μέρος για την αφαίρεση των κερμάτων με τη λειτουργία μοχλού. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει ένα τυπωμένο ρολόι με λατινικούς αριθμούς. Παρακάτω είναι μία οβάλ σέπια φωτογραφία που απεικονίζει έναν παράκτιο βράχο με τη θάλασσα να περνά κάτω από μία αψίδα, και την επιγραφή "ΤΗΕ POT BUELLERS OF BUCHAN" από κάτω. Στην πίσω πλευρά είναι το όνομα "James Fleming"

Μέγεθος: μήκος(βάση) 8,4εκ. χ πλάτος(βάση) 6,3εκ. χ ύψος 10,7εκ.(7)


 *********

Πώς σας φαίνονται; Δεν είναι πολύ όμορφοι; Ενώ είναι τόσο απλοί στα σχέδια τους, στη διακόσμησή τους, στα χρώματα φαίνονται τόσο "ολοκληρωμένοι"!!!
Λοιπόν, συνεχίζεται...

και   καλημέρα σας!




 

-------------------------------------------------
Πηγές:
(1) Γ. Μπαμπινιώτης, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Β΄ Έκδοση
(2) http://www.bobbrooke.com/mauchlinware.htm [30/1/2013]
(3)http://www.walpoleantiques.com/detail.php?id_ite=1732 [30/1/2013]
(4)http://www.denzilgrant.com/works-of-art/antique-treen/scottish-money-box/  [30/1/2013]
(5) http://www.ebay.co.uk/itm/MAUCHLINE-WARE-VERY-RARE-TRAIN-MONEY-BOX-/251173426037?pt=UK_Antiques_DecorativeAntiques_Collectables_EH&hash=item3a7b1a5375 [30/1/2013)
 (6) http://www.futuremuseum.co.uk/collections/arts-crafts/decorative-arts/box-ware/mauchline-ware/mauchline-ware-money-box.aspx [30/1/2013]
(7) http://www.futuremuseum.co.uk/collections/arts-crafts/decorative-arts/box-ware/mauchline-ware/mauchline-ware-money-box-(1).aspx [30/1/2013]




5 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ!!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!!!
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ!!!!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πού τα βρήκες αυτά βρε κορίτσι ;;; Είναι πάρα πολύ όμορφοι !!! Και πολύ ωραίες ιδέες για έμπνευση ! Να είσαι καλά, γειτονάκι μου, που μας δίνεις ερεθίσματα !!!
    Σε φιλώ πολύυυυυ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την έρευνα που έκανες και τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας! Εξαιρετική ανάρτηση!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ ομορφο και ενδιαφερον μπλογκ!
    Καλως σε βρηκα!
    Φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή έρευνα! Οι κουμπαράδες δεν μου αρέσουν ως θέμα, αλλά ομολογώ ότι οι συγκεκριμένοι είναι πρωτότυπες ιδέες, σε σύγκριση με το γουρουνάκι-κουμπαρά που έχω. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...