Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ιταλικές κούκλες του 18ου αι./Italian dolls of 18th c.



Καλησπέρα σας!


Ψάχνοντας τους τελευταίους μήνες για κούκλες, διαπίστωσα ότι η ιστορία της κούκλας είναι πολύ μεγάλη και σοβαρή.  Είδα πολύ ενδιαφέρουσες κούκλες, και αυτό που διαπίστωσα, για μια ακόμα φορά, είναι ότι στις εικαστικές τέχνες δεν έχει σημασία αυτό που απεικονίζεις να έχει φυσική ομορφιά, αλλά να το έχεις φτιάξει με την ίδια αγάπη, με την ίδια αγωνία. Είτε είναι μία όμορφη κοπέλλα είτε είναι μια κακοπαθιασμένη γερόντισσα. 

Αυτές που θα σας δείξω όμως απόψε είναι από κάθε άποψη όμορφες!








Αυτή είναι μία χειροποίητη, παλαιά, ξύλινη, ιταλική κούκλα με μάτια από σμάλτο. Είναι μία από τις πολλές κούκλες, που όλες μαζί αναπαριστούν μία Γέννηση του Χριστού. Είναι η Μαρία, που κοιτάζει προς τα κάτω, με ένα γλυκό, ήρεμο, λίγο μελαγχολικό πρόσωπο. Είναι λεπτοδουλεμένο με απίστευτη δεξιοτεχνία. Κι αν το πρόσωπό της θυμίζει πολύ μαντόνα του Ραφαήλ, το σύνολό της είναι αρκετά avantgarde για την εποχή του, αφού η κούκλα είναι φτιαγμένη εκεί στα 1800. Πραγματικά έχει μία λιτότητα, μία καθαρότητα από πολύ πιο πρόσφατες εποχές.






Επίσης, δεν είμαι σίγουρη, αλλά θα μπορούσε να είναι μία από τις γνωστές ναπολιτάνικες κούκλες  εκείνης της εποχής, όπως είναι η δεύτερη κούκλα.


Παραδοσιακά, η κύρια  διακόσμηση των  Χριστουγέννων στην Ιταλία είναι η Φάτνη της Γεννήσεως. Σε κάθε εκκλησία, όπως και σε πλατείες, καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους φτιάχνουν τη σκηνή της φάτνης, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και την αναπαράσταση ολόκληρου του χωριού. Ο 18ος αιώνας ήταν η χρυσή εποχή της τέχνης αυτής, και η Νάπολη υιοθέτησε αυτή την παράδοση, με κορυφαίους καλλιτέχνες που έφτιαχναν ρεαλιστικές φιγούρες αριστοκρατών αλλά και χωρικών. Γι΄αυτό και τα γυάλινα μάτια και το μετάξι και τα μπροκάρ υφάσματα, αλλά και το μαλλί και το βαμβάκι. Έχει καταγραφεί ότι η συλλογή του βασιλιά αριθμούσε πάνω από 6.000 στοιχεία.


Είναι μία πολύχρωμη, από τερακότα και σκαλιστό ξύλο κούκλα, στα τέλη του 18ου ή αρχές του 19ου αι. Φτιαγμένη στη Νεάπολη, είναι κούκλα μιας Φάτνης της Γεννήσεως, ντυμένη με μεταξωτά και βαμβακερά ρούχα και στολισμένη με κοσμήματα. Τα μάτια της επίσης γυάλινα. Δεν αποκλείεται να είναι η προσωπογραφική απεικόνιση μιας ναπολιτάνας του 18αι.




Και απορώ... 
πού έβρισκαν το χρόνο να κάνουν όλα αυτά τα ωραία πράγματα;


Καλή Κυριακή 
σε όλους, όλους,
όλους μας!





------------------------------------------------------------------------

Πηγές:
http://www.antiquedolls.ru/doll/1246.html
http://antiquechild.com/early-1800-creche-religious-doll-from-italy/
http://www.onlinegalleries.com/art-and-antiques/detail/a-neapolitan-creche-figure/142217

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...