Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Παναγία ΑγιοσορίτισσαΠαναγία Αγιοσορίτισσα
(Βυζαντινό αντίγραφο, 7ος αι.)
Santa Maria del Rosario, Ρώμη

Η εικόνα αυτή ζωγραφίστηκε ή καλύτερα "ιστορήθηκε", όπως λέμε στην γλώσσα της ορθόδοξης εικονογραφίας, στην Κωνσταντινούπολη τον 7ο αιώνα. Η πρωτότυπη εικόνα ήταν αχειροποίητος ή, κατά άλλη παράδοση, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και φυλασσόταν στο ναό των Χαλκοπρατείων στην Κωνσταντινούπολη μαζί με το θεομητορικό κειμήλιο της Αγίας Ζώνης (Αγία Σορός), από όπου πήρε και το όνομά της. Τα ίχνη του πρωτοτύπου χάθηκαν κατά την εικονομαχία.
Το μοναδικό βυζαντινό αντίγραφο και μάλιστα του 7ου αιώνα της πρωτότυπης Παναγίας της Αγιοσορίτισσας, από τις ελάχιστες βυζαντινές εικόνες που διασώθηκαν από την περίοδο της εικονομαχίας, φυλάσσεται σήμερα στη Ρώμη, στην εκκλησία των Δομινικανών καλογριών Santa Maria del Rosario, όπου, κατά την ιστορική παράδοση, την έφεραν ορθόδοξοι εικονόφιλοι μοναχοί και μοναχές που εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη για την Ιταλία μετά το διάταγμα του Λέοντος Γ΄, το 728, το οποίο απαγόρευε την ανάρτηση των εικόνων.
Στον εικονογραφικό τύπο της Παναγίας Αγιοσορίτισσας, η Παναγία είναι χωρίς βρέφος, όρθια ή τις περισσότερες φορές ως την μέση. Αν και κοιτάει τον παρατηρητή, είναι ελαφρά γυρισμένη πλάγια και κρατάει τα χέρια σηκωμένα στο ύψος του στήθους σε στάση προσευχής, οπότε ανήκει στον τύπο της Δεομένης. Στη Ρώμη αυτός ο τύπος λέγεται Παναγία Συνήγορος (Madonna Avvocata).
Εκτός από το αντίγραφο αυτό, σώζονται και άλλα μεταγενέστερα αντίγραφα του 11ου, 12ου και 13ου αιώνα.----------------------------------------------------------
Πηγή:http://leipsanothiki.blogspot.gr/2013/09/125.html [15/8/2015]

1 σχόλιο:

  1. Πανέμορφη εικόνα, δεν την ήξερα.
    Χρόνια πολλά και καλά Δέσποινα μου και του χρόνου με υγεία. .
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...