Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κατασκευή ρολογιού!






Καλησπέρα σας!

Απόψε θα σας δείξω πως έγινε η κατασκευή του ρολογιού της προηγούμενης ανάρτησής μου.  Από τα σχόλιά σας φάνηκε ότι σας άρεσε και χάρηκα πολύ. Σας ευχαριστώ.

Επειδή η κατασκευή έχει αρκετά στάδια η ανάρτηση είναι λίγο μακροσκελής, και ίσως σας κουράσει. Επίσης, μπορεί να άφησα και κάποια κενά, στην προσπάθειά μου να συντομεύσω το κείμενο. Παρόλα ταύτα, μη χάσετε το κουράγιο σας!  Keep reading

***




Το ρολόι αποτελείται: από τη βάση(κάτω) και το κύριο σώμα του(πάνω).  Αυτό είναι το κροκί(σχέδιο) του κυρίου σώματός του, ύψους 10εκ., όπου θα ενσωματωθεί και ο μηχανισμός του ρολογιού.  Το μέγεθος του τετραγώνου στη μέση είναι ανάλογο του μηχανισμού, αφού θα πρέπει να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του. Ο δικός μου μηχανισμός, από ένα παλιό ρολόι, είναι τετράγωνος. Αυτό το τετράγωνο μέτρησα εδώ. Μπορείτε να  αντιγράψετε το σχέδιο(κλικάρετε πάνω στην εικόνα να μεγαλώσει), ή  αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε  τις καμπύλες, δίνοντας μια μορφή που θα σας άρεσε περισσότερο.






Τοποθετώ το σχέδιο πάνω στο φύλλο του ξύλου της μπάλσας. Το ξύλο, το οποίο χρησιμοποιώ εδώ, έχει μήκος 1μ., πλάτος 10εκ. και πάχος 10χιλ.  Άρα το σχέδιο χωράει ακριβώς πάνω στο ξύλο(πλάτος ξύλου=με ύψος σχεδίου=10εκ.). Το πάχος τώρα του ξύλου είναι το μεγαλύτερο που μπόρεσα να βρω, καθώς υπάρχει και των 14χιλ., το οποίο όμως δεν βρήκα.  Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία(μήκος, πλάτος, πάχος) αναγράφονται πάνω στο φύλλο της μπάλσας.   




Αντιγράφω το σχέδιο πάνω στην μπάλσα.




Εδώ έχω ήδη κόψει την μπάλσα.  Για να πετύχω το πάχος που θέλω -προκειμένου να ενσωματωθεί πλήρως ο μηχανισμός, αλλά και για λόγους αισθητικούς- έκοψα δύο κομμάτια. Αν είχα μπορέσει να βρω την πιο χοντρή μπάλσα, με ένα συνολικό πάχος περίπου 3εκ.(14+14χιλ.), νομίζω θα ήταν πιο όμορφο...

Το εξωτερικό κόψιμο έγινε με σέγα, λίγο πιο έξω από τα ίχνη των γραμμών του σχεδίου.  Εσωτερικά έγινε με κοπίδι και πολύ υπομονή.  Αν δεν έχετε μπάλσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την κατασκευή και cardboard, οπότε θα πρέπει να κόψετε περισσότερα κομμάτια για να πετύχετε το επιθυμητό πάχος. 

Στη συνέχεια, κολλάω τα δύο κομμάτια με ξυλόκολλα και τα αφήνω αρκετή ώρα κάτω από ένα μεγάλο βάρος. Ίσως μερικά βιβλία.  Για να κολλήσουν ακριβώς τα δύο κομμάτια έπρεπε να ταυτιστούν τα σημάδια που είχα βάλει κάτω, στο μέσον της βάσης, και πάνω, στο μέσον του ημικυκλίου. Είναι οι κόκκινες γραμμούλες που φαίνονται στην εικόνα.



Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω το "μέτωπο" του ρολογιού.  Είναι το κομμάτι που θα μπει μπροστά-μπροστά στην πρόσοψη του ρολογιού.  Πάνω σε μακετόχαρτο, πάχους 4χιλ., σχεδιάζω πάλι το σχέδιο που χρησιμοποίησα προηγουμένως. Στη συνέχεια, σχεδιάζω με ελεύθερο χέρι μία γραμμή παράλληλη με το περίγραμμα, 0,5εκ. πιο μέσα. Αυτό το κάνω μόνο για την κοιλόκυρτη γραμμή και όχι για την ευθεία της βάσης. Επίσης, στο τετράγωνο εγγράφω έναν κύκλο.  Είναι ακριβώς ο κύκλος του καπακιού που θα μπει στο τέλος  μπροστά από το ρολόι(εικ.25).



 Με το κοπίδι θα κόψω το περίγραμμα, αλλά και τον κύκλο(εδώ δεν τον έχω κόψει ακόμα), και μετά θα γυαλοχαρτάρω. Ελαφρά, με πολύ ψιλό  γυαλόχαρτο, περνάω τις καμπύλες γραμμές, αλλά όχι τη ευθεία γραμμή κάτω, της βάσης.



Τα δύο κομμάτια από μπάλσα έχουν ήδη κολλήσει, έχει γυαλοχαρταρηστεί το εσωτερικό τετράγωνο και η κοιλόκυρτη γραμμή του περιγράμματος.  Η καμπύλη αυτή έχει γυαλοχαρταρηστεί αρκετά για να καμπυλώσουν οι ακμές της.  Να κουρμπάρουν, όπως λέμε. Και πάλι εδώ δεν γυαλοχαρτάρω την ευθεία γραμμή της βάσης. 

Στην εικόνα έχω τοποθετήσει το "μέτωπο" πάνω στην μπάλσα, και δοκιμάζω τον μηχανισμό.  Θα πρέπει να χωράει πίσω, στο τετράγωνο της μπάλσας, και συγχρόνως ο κύκλος των αριθμών να έρθει στο κέντρο του κύκλου στο μακετόχαρτο.  Θα πρέπει όλα να είναι καλά κεντραρισμένα.



Σε μία λωρίδα μακετόχαρτου, που θα κόψουμε, πλάτους 1εκ. και μήκους όσο το μήκος της καμπύλης του σώματος της μπάλσας, χαράζουμε κάθετες γραμμές ανά 1εκ. Καθώς το μακετόχαρτο έχει δύο επιφάνειες από χαρτί και ανάμεσα αφρώδες υλικό, το κόψιμο θα πρέπει να κόψει τη μία επιφάνεια του χαρτιού και το αφρώδες υλικό. Δεν θα πρέπει να φτάσει να κόψει την κάτω επιφάνεια του χαρτιού.



Με ξυλόκολλα κολλάω τη λωρίδα πάνω στη ράχη της καμπύλης. Τη βοηθάω με καρφίτσες να μείνει εκεί που θέλω μέχρι να στεγνώσει. Αυτό που διαπίστωσα, εκ των υστέρων, ήταν ότι έπρεπε να είχα χαράξει πιο κοντά, τουλάχιστον ανά μισό εκατοστό και να κολλήσω τη λωρίδα από τη χαρακωμένη πλευρά. Θα καμπύλωνε πιο στρωτά η λωρίδα και δεν θα μου "πέταγε" ακμές.



Μέχρι να στεγνώσει η λωρίδα ετοιμάζω τη βάση του ρολογιού. Αποτελείται από δύο κομμάτια μπάλσας. Το μεγάλο είναι περίπου 23Χ6εκ. ενώ το μικρό είναι 21Χ3,5εκ. Αφού τα κόψω κουρμπάρω τις ακμές. Κάτι που δεν θα έκανα πάλι θα ήταν να κουρμπάρω όλες τις ακμές. θα έκανα μόνο τις πάνω. Εκεί που πατάνε τα ξύλα καλύτερα να μην είναι καμπύλα. Έτσι θα φαινόταν το πάνω με το κάτω ξύλο ενιαίο και η βάση του ρολογιού θα "πατούσε" καλύτερα.



Μία συναρμολόγηση πρόχειρη, χωρίς να κολλήσω τίποτα άλλο απ΄ ό,τι έχω ήδη κολλήσει, για να ελέγξω ότι όλα είναι καλά ή χρειάζεται  κάποια αλλαγή. 





Επειδή η λωρίδα, που είχα κολλήσει προηγουμένως(εικ.9), έκανε πολύ έντονες γωνίες σε κάποια σημεία, αποφάσισα να την επενδύσω με μία λωρίδα από χαρτί canson.  Χρησιμοποιώ πάντα καρφίτσες στα δύσκολα σημεία. 






Από δω και κάτω γίνεται η επένδυση και το βάψιμο των ξύλων.  Ξεκινώ με το ντύσιμο των σημείων που θέλω στο τέλος να είναι μαύρα.  Χρησιμοποιώ μεταξόχαρτο. Εδώ καλύπτω τη λωρίδα από πάνω και στα πλάγια. Το μεταξόχαρτο, που το έχω κόψει πλατύτερο από τη λωρίδα, αρχικά το κολλάω στη ράχη της.  Στη συνέχεια, αφού ψαλιδίσω τα "αυτιά", τα βοηθάω να κολλήσουν στα πλάγια. Αργότερα, πέρασα το χαρτί και με μαύρο πλαστικό χρώμα.




Με μεταξόχαρτο έντυσα και τα σόκορα του "μετώπου". Πάνω από το χαρτί πέρασα και ακρυλικό χρώμα. Στη συνέχεια, κόλλησα την εικόνα που είχα επιλέξει να διακοσμήσω το ρολόι μου.  Το χαρτί της εικόνας δεν το πέρασα από πάνω με κάτι γιατί η εκτύπωση ήταν ήδη πάνω σε χαρτί ιλουστρασιόν.
Αυτό που πρόσεξα στην επιλογή της εικόνας ήταν η κλίμακα των στοιχείων της  να είναι μικρή ώστε να γίνεται αντιληπτό το εικονιζόμενο θέμα. Επίσης,  πρόσεξα τα χρώματα να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα χρώματα στα ξύλα και γενικότερα με το ύφος του ρολογιού μου.




Έτσι διάλεξα τον πίνακα του  Γιαν Βαν Γκόγιεν, "Άποψη του Ντόρντρεχτ", που παρουσιάζει ένα κανάλι με βάρκες και ανθρώπινες φιγούρες. 






Συνέχισα  με το "ντύσιμο" και το βάψιμο της βάσης. Εδώ έντυσα πρώτα τα πλαϊνά του πάνω ξύλου με μεταξόχαρτο και αφού στέγνωσε το κόλλησα στο κάτω ξύλο.  Συνέχισα με βάψιμο, με μαύρο χρώμα, του κάτω ξύλου. Θα μπορούσα βέβαια να ντύσω και το κάτω ξύλο με χαρτί και μετά να το περάσω με πλαστικό.  Δεν θυμάμαι τι σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή...  Πάντως, όλα τα μαύρα χαρτιά τα πέρασα από πάνω και με μαύρο χρώμα για περισσότερη λάμψη...





Επένδυση και των δύο πλευρών του κυρίου σώματος. Ακόμα και αν στη μία πλευρά θα κολληθεί στη συνέχεια το "μέτωπο".  Φροντίζω και το εσωτερικό του τετραγώνου.




Να, εδώ το κόλλησα!  Και για περισσότερη λάμψη πέρασα με χρυσομπογιά το κάτω ξύλο της βάσης και τις κουρμπαρισμένες ακμές το κυρίου σώματος.



Πριν κολλήσω τη βάση με το κυρίως σώμα έχω μερικές δουλειές ακόμα!
Θα ντύσω την από κάτω πλευρά της βάσης με χαρτί. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει ένα χαρτί που μοιάζει λίγο σαν ύφασμα, δεν ξέρω πως το λένε. Αλλά θα μπορούσε να είναι και μαύρο βελουτέ χαρτί.



Βάζω το μηχανισμό, σφηνωτά, χωρίς κόλλα... Μάλλον ήμουν τυχερή και ήρθε ακριβώς...
Η αλήθεια είναι ότι τον δοκίμαζα συνέχεια. 
Μη μου φύγετε, τελειώνουμε...





...αφού όμως πρώτα φτιάξουμε το καπάκι για να προστατέψουμε τον μηχανισμό.  Ένα μικρό κομμάτι λεπτού ξύλου -από ξύλινα τελάρα μαναβικής που διαλύω- ένας μικρός μεντεσές και τέσσερα λεπτά προκάκια. Το ξυλαράκι το έχω γυαλοχαρτάρει και το έχω καμπυλώσει στις γωνίες.



Βάψιμο του ξύλου και δοκιμαστική τοποθέτηση... Μάλλον έτσι πρέπει να μπει ο μεντεσές!  Ή όχι;



Κάρφωμα: πρώτα καρφώνουμε με δύο καρφάκια το μεντεσέ στο καπάκι. Θα τον καρφώσουμε από την μέσα πλευρά του καπακιού.  Άρα τα καρφάκια θα βγαίνουν προς τα έξω και φυσικά τα χτυπάμε για να στραβώσουν.  Καρφώνουμε με τα άλλα δύο καρφάκια το μεντεσέ πάνω στην μπάλσα, κι έτσι στερεώνουμε το καπάκι πάνω στο ρολόι. 
(χάλια φωτογραφία)




Θα πρέπει να γίνει κάλυψη των καρφιών με ένα ημικυκλικό χαρτάκι(σαν κι αυτό που έβαλα στη βάση), για προστασία και ομορφιά...




Εδώ έχω πλέον κολλήσει το κύριο σώμα στη βάση. Έτσι φαίνεται η πίσω πλευρά.



Και τέλος, το καπάκι μπροστά. Κι αυτό από το παλιό ρολόι. Το βάζω σφηνωτά.
(Με αυτό το καπάκι έκανα τον κύκλο στην εικ.5)


***


Δεν θα σας πω ότι δεν θέλει χρόνο για να το φτιάξετε, αλλά το πιο ακριβό υλικό στα πράγματα που φτιάχνουμε είναι ο χρόνος που δίνουμε γι΄ αυτά.
Σας ευχαριστώ και για το δικό σας χρόνο.  Ευχαρίστως να απαντήσω σε απορίες σας.

Καληνύχτα σας και
Καλή Σαρακοστή!






6 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΣΟΡΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙΠΟΤΑ.ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ.ΓΙΑ ΔΕΣΒΤΗΝ ΠΑΛΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. That is fantastic--wonderful inspiration. Thank you for sharing it with us, Despoina!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΔΕΣΠΟΙΝΑ!!!!!
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!
    ΘΑ ΞΑΝΑΔΩ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΛΙΓΟ ΧΑΘΗΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ όμορφο! εξαιρετικό!
    Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο, βρε Δέσποινα! Φαντάζομαι πόσες ώρες αφιέρωσες για να το φτιάξεις!
    Πολύ κατατοπιτσική η ανάρτησή σου με τις οδηγίες! Ευχαριστούμε πολύ!!!
    Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δέσποινα έχω χαζέψει με την ανάρτηση πολύ αναλυτική , πολύ καλή δουλειά .
    Είναι αλήθεια ότι το ακριβότερο υλικό είναι ο χρόνος που ξόδεψες σε ανταμείβει όμως , καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...