Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

THE COLOUR OF SUMMER and A DISCOVERY


  
  

Το βερίκοκκο ή χρυσόμηλο, όπως το λένε στην Κύπρο, είναι το φρούτο του κήπου μου μου αυτή την εποχή, απ΄ όπου και οι φωτογραφίες!
 Πόσο ευλογημένοι είμαστε που ζούμε σε μια χώρα που η κάθε εποχή έχει τα δικά της χρώματα, τους δικούς της ήχους, τις δικές της  μυρωδιές. Και τώρα, αυτή την εποχή, αυτό το φωτεινό κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, το βερικοκκί, με μία φωτεινότητα σχεδόν ηλιακή! Θερμό, καλοσυνάτο, ευγενικά χαρούμενο.

Διάβασα ότι τη βερικοκκιά την έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος από την Κίνα και ότι υπάρχουν, λέει, κείμενα στη χώρα αυτή που την αναφέρουν από το 2.200π.Χ. Εγώ πάντως έψαξα και βρήκα και αυτόν το πολύ ωραίο πίνακα, από την εποχή των Ming στην Κίνα, που λέγεται "Elegant Gathering in the Apricot Garden", "Κομψή συγκέντρωση στον κήπο με τις βερικοκκιές" (περ. 1437μ.Χ.), που αποδίδεται στο Xie Huan*.  Και επειδή είναι και μεγάλος, περίπου 2,50μ., σας τον δείχνω, πιο κάτω, τμηματικά.

Στην κάτω δεξιά γωνία του πίνακα, ένας γερανός: το σύμβολο της μακροζωίας.

Σε αυτόν λοιπόν τον κήπο έχουμε μία ιστορική,  λέει πάλι, συνάντηση εννιά λογίων-αξιωματούχων της αυλής. Ανθρώπων δηλαδή της εξουσίας. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι αξιωματούχοι εδώ, μέσα στον ανθισμένο κήπο, φαίνεται να διασκεδάζουν με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αφού είναι ανάμεσα σε  αντίκες, έργα ζωγραφικής, πινέλα και μελάνια. Επιδιωκόμενο η κομψότητα και η φινέτσα καθώς η ποιότητα   αυτών των ανδρών εκτιμάτο στην οξύτητα του μυαλού τους και τη θέρμη της καρδιάς τους.

 Όμως, νομίζω ότι μόλις έκανα μία μεγάλη ανακάλυψη! Ανακάλυψα την αρχή των καλλιτεχνικών συναντήσεων των ανθρώπων που αγαπούν τα χαρτιά, τα μελάνια, και ό,τι έχει τέλος πάντων σχέση με τέχνη και χαρτί. Ναι, ναι! Και μάλιστα οι  συναντήσεις αυτές συνεχίζουν να συμβαίνουν ακόμα και σήμερα... και διαδικτυακά!



                        

Σας εύχομαι ένα καλό απόγευμα μέσα στο δικό σας κήπο!
Εγώ πάω να φτιάξω τη μαρμελάδα μου από βερίκοκκο!



*Οι εκόνες του πίνακα από: http://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/1989.141.3 (επίσκ.13-6-1012)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...