Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Σύνθεση: Οργάνωση της σελίδαςΣτην παράκληση της Φανής να γράψω κάποια πράγματα περισσότερα για τη Χρυσή Τομή διαπίστωσα τα εξής:
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μοιραστεί ένας εικαστικός χώρος[1], που στην περίπτωση του scrapbooking ο εικαστικός χώρος είναι η σελίδα μας.
Κάποιοι από αυτούς τους τρόπους είναι η συμμετρική διάταξη και η ασύμμετρη διάταξη.

Συμμετρική διάταξη

Δύο κομμάτια ίσα και συμμετρικά, είτε κατακόρυφα είτε οριζόντια. Σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργήσουμε μία σελίδα στατική(χωρίς κίνηση), μονότονη και άκαμπτη. Βέβαια με μικροαποκλήσεις από τη συμμετρία η σύνθεση μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα. Εδώ λέμε ότι η σύνθεσή μας ισορροπεί συμμετρικά.


Φρα Μπαρτολομαίο "Μαντόνα"
Συμμετρική οργάνωση ως προς κατακόρυφο άξονα-Συμμετρική ισορροπίαΜία συμμετρική οργάνωση  σελίδας που συνέθεσα στον Η/Υ.
                                    
***

Ασύμμετρη διάταξη
Σε αυτή την περίπτωση ο άξονας μετακινείται προς τη μία ή την άλλη άκρη της σελίδας, οριζόντια ή κατακόρυφα, διαιρώντας σε άνισα τμήματα την επιφάνεια. Για να  μην κλονιστεί η ισορροπία με αυτή την άνιση διαίρεση θα πρέπει να ισχύει μία συγκεκριμένη σχέση:η αναλογία ανάμεσα στο σύνολο και το μεγαλύτερο κομμάτι να είναι η ίδια ανάμεσα στο μεγαλύτερο κομμάτι και το μικρότερο.
α/β=β/γ, 55/34=34/21=1,618

α=55(34+21)
β=34
γ=21

Με αυτή την αναλογία μπορούμε να χωρίσουμε το ύψος και το πλάτος οποιασδήποτε επιφάνειας. Στην εσωτερική τομή του ύψους και του πλάτους διασταυρώνονται οι δύο βασικοί άξονες του χώρου. Σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η «Χρυσή Τομή». Σ΄ αυτή τη χρυσή τομή θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της εικόνας μας.
Πρακτικά μπορούμε να βρούμε τη Χρυσή τομή διαιρώντας χοντρικά το χώρο σε τρία μέρη οριζόντια και κάθετα. Κάθε μία από τις διασταυρώσεις των γραμμών αντιστοιχεί σε μία χρυσή τομή.


Η κατακόρυφη και οριζόντια ζώνη,
ανάμεσα στις γραμμές
της χρυσής τομής, όπως και η περιοχή
ανάμεσα στα τέσσερα
σημεία διασταύρωσης των γραμμών αυτών,
"αξιοποιούνται" καταλλήλως 
κατά τη σύνθεση μιας σελίδας.
Και όχι μόνο... 

Βελάσκεθ "Η προσκύνηση των Μάγων"
Ασύμμετρη οργάνωση-Ασύμμετρη ισορροπία

 
Μοχόλι Νάγκι  "Construction Z 1, 1922-23"


Αν τώρα θελήσουμε να δώσουμε περισσότερη κίνηση και δύναμη στη σύνθεσή μας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εκτός από τους δύο άξονες(κατακόρυφο και οριζόντιο, και ένα διαγώνιο άξονα.
Στην ασύμμετρη διάταξη λέμε ότι η σύνθεσή μας ισορροπεί ασύμμετρα. 


 
Μία ασυμμετρική οργάνωση  σελίδας που συνέθεσα στον Η/Υ.

***

Πόσα "μυστικά" υπάρχουν αλήθεια; Θα προσπαθήσω να αναρτήσω μερικά ακόμα για την "αξιοποίηση" των γραμμών και περιοχών της χρυσής τομής. Ελπίζω να βρω κι άλλα...


  Βιβλιογραφία:Ελεύθερο σχέδιο,Τεχνικά Επαγγελμαικά Εκπαιδευτήρια, Α΄Τάξη 1ου Κύκλου και Β΄Τάξη 1ου Κύκλου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΥΠ.Ε.Π.Θ


[1] Εικαστικός χώρος είναι η επιφάνεια που σχεδιάζουμε, ζωγραφίζουμε, η οποία έχει βέβαια συγκεκριμένα όρια.1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...